De mensen van het Museumkwartier - Alex Lebbink -

6 juni

De mensen van het Museumkwartier - Alex Lebbink -

Het Museumkwartier heeft er een nieuwe gallery-aanwinst bij! Of eigenlijk 2. Aan de Korte Vijverberg 2 heeft ANNA Vastgoed & Cultuur weer een plek gerealiseerd voor nieuwe initiatieven. Op de eerste verdieping ontmoet ik Alex Lebbink, oprichter van SinArts Gallery voor hedendaagse Chinese kunst.

Het is even wennen, een gallery in een voormalig bankgebouw, maar de minimalistische ruimte past de kunst die Alex er tentoon stelt. Omdat de gallery op de dag van het interview eigenlijk gesloten is, heb ik de kans om de werken in alle rust in me op te nemen. Het werk van Chinese kunstenaar Chen Xi laat zich makkelijk voor een langere tijd aanschouwen. Door het fijne lijnenspel in de abstracte inkttekeningen op rijstpapier raak je nooit echt uitgekeken. “De eerste keer dat je naar het werk kijkt, zie je vooral de lijnen. Daarna ga je steeds meer de ruimte tussen de lijnen zien. Ik hou van het werk van Chen Xi, de bescheidenheid. Het heeft bijna iets meditatiefs”, vertelt Alex.  


Van taal naar kunst
Speciaal voor het interview is Alex vanuit zijn woonplaats Leiden samen met zijn zoontje naar de Korte Vijverberg gekomen. Eerst zijn ze nog even langs het strand geweest om een ijsje te eten. Nadat we een klein rondje door de tentoonstelling hebben gedaan, vraag ik Alex hoe zijn gallery in Chinese kunst is ontstaan: “Na mijn middelbare school wilde ik een taal gaan studeren. Ik communiceer graag. En destijds was China nog echt opkomend op het wereldtoneel. Omdat ik tijdens mijn jeugd een tijd in Hong Kong heb gewoond, koos ik voor Chinees. Voor mijn scriptie vertrok ik voor 2 jaar naar Beijing om daar onderzoek te doen naar de Chinese kunstwereld.”

Na zijn studie werkt Alex een aantal jaren voor andere galeries en DutchCulture, dat de internationale samenwerking in kunst, cultuur en erfgoed stimuleert. Op een gegeven moment besluit Alex dat hij graag zelf iets op wil zetten. “Ik maakte al heel lang een nieuwsbrief over Chinese kunst. Alle kennis die ik had, wilde ik graag delen. Die nieuwsbrief groeide uit tot een online community met lezingen & events, soms in samenwerkingen met andere galeries. Ik kwam op een kruispunt: ik vond het leuk om mijn kennis over Chinese kunst te delen, maar ik wilde er ook wel deel van uitmaken.”


Nieuwkomer in de stad
Alex begint SinArts Gallery in Brussel en pendelt een tijd lang tussen België en zijn gezin in Nederland. “Op donderdagochtend bracht ik mijn zoontje naar de opvang en dan reed ik meteen door, zodat ik net op tijd was om de gallery te openen. Dan sliep ik twee nachten bij mijn ouders in Brussel en aan het einde van de  zaterdag reed ik weer naar huis.” Een flinke logistieke uitdaging, maar Alex deed het met plezier: “Ik heb veel mazzel met mijn vrouw. Zij heeft een ‘echte baan’ en vind het prima dat ik dit doe.”

Hoewel de gallery in Brussel goed liep, begon het toch te knagen. Toen de tweede telg in familie Lebbink zich aankondigde, was de keuze snel gemaakt. Alex besluit met SinArts Gallery naar Den Haag te verhuizen. Alex: “Den Haag ligt heel centraal, het is groot en internationaal gericht. Alle sectoren uit de kunstwereld komen hier bij elkaar. Daarin wordt Den Haag nog wel onderschat, vind ik.”


Een ander verhaal
Als je aan Chinese kunst denkt, komt vooral de figuratieve traditie naar voren. In de gallery van Alex werkt dat net even anders: “Met SinArts probeer ik een ander verhaal te vertellen. Als je mensen vraagt wat ze weten over Chinese kunst, dan komen de meeste mensen niet veel verder dan Ai Wei Wei. Soms kennen ze ook het werk van Yue Minjun, met die grote glimlachen. Er zijn zoveel meer goede kunstenaars in China. Het is niet allemaal politiek. Die dingen hoop ik te kunnen tonen.”

“Ik wil niet dat je het werk hier gaat kopen omdat het Chinees is, maar omdat het goede kunstenaars zijn. Dat is mijn vijver”, vervolgt Alex enthousiast. Misschien is het omdat hij de taal spreekt en de cultuur goed kent: Alex weet zijn passie voor Chinese kunst goed over te brengen. 


Het wensenlijstje
Als er geen enkele beperkingen zouden bestaan, dan zou Alex graag ooit nog eens een tentoonstelling van Xu Bing willen organiseren. “Hij is de echte grootmeester, voor mij dan. Het werk van Chen Xi is meditatief en duurt lang om te maken, maar bij Xu Bing is dat 10 keer zo lang! Zijn werk gaat over taal, vervorming en geschiedenis. Er zit veel speelsheid in en het biedt zoveel perspectief tot installatie”, legt Alex uit.

Een andere favoriet is de kunstenaar Ding Yi: “Heel zijn carrière creëert hij werk dat alleen bestaat uit kruisjes. Dat is zijn zoektocht naar perfectie.”

In juni opent de Zomerexpo bij SinArts Gallery. “Ik denk dat het een groepstentoonstelling wordt”, aldus Alex. Hou de SinArts Gallery facebook in de gaten voor meer informatie.

Als we buiten zijn om de foto te maken, vertelt Alex dat hij ook nog wel een wens heeft voor het Museumkwartier: “Het eiland in de Hofvijver, daar mag wel iets mee gebeuren. Een mooie installatie erop, dat zie ik wel zitten.”

 

Vraag, opmerking of suggestie?

Neem gerust contact met ons op.

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

 


Telefoon: 06-21 17 52 31
E-mail: info@binnenstad-denhaag.nl

Privacy Statement

KvK 41157470

Nieuwsbrief

Social Media